Huawei ar putea deveni din nou un jucător important pe piața globală de mobile: ce s-a schimbat

de: Alexandru Puiu
02 11. 2020

Activitatea Huawei din ultimii ani a fost sabotată masivă printr-un set de restricții impuse de Donald Trump. Acum, lucrurile se pare că s-au mai relaxat, parțial.

Până de curând, nicio companie care dorea să facă afaceri cu Statele Unite ale Americii nu avea voie lucreze cu Huawei. În cel mai rău caz, puteau face o cerere la americani pentru obținerea de undă verde în acest sens, dar cele mai multe erau refuzate.

Conform unui raport apărut în Financial Times, restricțiile referitoare la Huawei s-au mai relaxat. Mai multe companii au început să furnizeze componente hardware către chinezi, cu condiția ca acele componente să nu fie utilizate decât în smartphone-uri. Practic, toate restricțiile rămân valabile în ceea ce privește divizia de comunicații 5G a gigantului asiatic.

”Ne-a fost indicat că cipurile pentru dispozitive mobile nu sunt o problemă.”, a explicat un director la o companie asiatică de semiconductoare, cu referire la poziția de furnizor pentru Huawei.

Această informație ajunge online la câteva zile după ce Samsung Display a obținut o licență pentru a livra ecrane OLED celor de la Huawei. Aceea se pare însă că nu a fost o excepție, ci o aliniere la noile reguli. Mr. Lee, un analist la Jefferies, a scris de curând că Sony și OmniVision au primit de asemenea undă verde pentru a furniza senzori de imagine pentru Huawei. Ca referință, Sony a primit o lovitură financiară foarte serioasă în momentul în care nu a mai avut voie să lucreze cu chinezii.

Următorul pas este ca restricțiile să se relaxeze în ceea ce privește colaborarea dintre Huawei și Qualcomm sau MediaTek. Dacă producătorii de procesoare pentru mobile ar primi și ei licențe, s-ar rezolva problema stocurilor limitate pe marginea căreia a comentat chiar și CEO-ul Huawei în prejma lansării noului Mate 40. Ca referință, compania chineză nu avea voie să folosească cipuri MediaTek produse în Taiwan pentru că acestea utilizează la interior tehnologie dezvoltate în SUA.

Cea mai importantă relație pe care trebuie să o reia Huawei este însă cu Google, pentru a oferi din nou acces la serviciile Google și magazinul virtual Play Store pe aparatele din portofoliu. Pe marginea acestui subiect nu au ajuns online niciun fel de informații.